ETO 91ß

Translate

Translate to English.

Note : De symbolen => <= met een tekst in een afwijkende kleur bevatten een download- of websitelink !

Een ETO 91ß heeft me altijd geintrigeerd omdat het een HF-versterker was die in opdracht van Alpha ,toen Ehrhorn Technological Operations geheten (ETO),door Acom in Bulgarije werd gefabriceerd.
Het voordeel ook hiervan was dat de ETO 91ß in Bulgarije goedkoper te produceren was als in de USA,om te beginnen met de buizen GU74B in plaats van dure 3CX800A7 buizen (die een aantal keren meer kosten als de GU74B).
Een paar jaar geleden heb ik geprobeerd om zo'n 91ß over te nemen in de USA maar dat mislukte op het laatste moment omdat de koper het plots liet afweten.
Dit jaar (2014) zag ik weer geruime tijd een ETO 91ß staan en aangezien ik nu een HF-versterker zocht voor het DL-gebeuren bij mijn familie wilde ik de gok wel weer wagen.Het zijn immers ouwe dingen en daar kan plots wat mee zijn.
Na toch een beetje te hebben rondgelezen op internet schijnt dat die ouwe dingen zich wel ruimschoots bewezen te hebben dus een extra stimulans om deze "oer-Acom" aan te schaffen.
Voordeel was dat er al 2 nieuwe buizen (GU74B/4CX800) met schoorstenen waren gemonteerd dus ik kon er weer even tegenaan.
=>
Deze liniair is van een midrangeproductie : productiejaar 1997 in week 13 <= en van deze mooie versterkers zijn er maar 800 van gebouwd tussen Februari 1995 tot April 1999.
Het rf-deck is nagenoeg hetzelfde als de Acom 2000 volautomaat die ik ook in mijn bezit heb dus ik had er wel vertrouwen in , zeker als Acom ermee te maken heeft.

Het tunen gaat op een iets andere manier als een Acom 1000 , deze ETO 91ß is ook wat "eigenwijzer"en wat stugger als de Acom 1000 om af te stemmen maar dat wijd ik aan de mogelijke strenge bewakingselectronica.
In de gebruiksaanwijzing kan je een paar pre-settings vinden om het afstellen van de ETO91ß te vergemakkelijken maar er is een "nieuwe versie" pre-settingskaart => die hier in pdf is op te halen <= .
Daar de Acom 2000 bij 500+ reflected power op STBY gaat , gaat deze ETO 91ß bij 250 watt in STBY-stand om vervolgens na 4 seconden weer operationeel te worden.
De ETO 91ß produceert ietwat meer ventilatiegeluid als de Acom 1000/2000 maar ik denk als er een zelfde type slakkenhuisblower inkomt als de Acom 1000/2000 dat het een stukje stiller wordt.
Hinderlijk vind ik niet,wat oud is mag ook wat meer lawaai maken.Ik kijk maar naar mezelf.
Voordat je gaat spelen met deze ouwe dame moet je eerst 150 seconden wachten en daarna kan je lekker voluit gaan.
Heb wel het idee dat de ETO 91ß wat warmer loopt als mijn Acom 2000 en minder vermogen afgeeft : Op de dummyload kwam ik niet verder als 1600 watt maar dat is meer als fabrieksspec. dus ruim voldoende.
In ieder geval in een koude ruimte heb je geen behoefte aan een bijzetkacheltje als je aan het funken gaat.
De bandenschakelaar voelt trouwens supersolide aan , de vertrouwde Acom kwaliteit zie je hier toch weer terug.


Mooi he ? Bovenaanzicht (op het HV-bord zie je aan de rechterzijkant het merk "Acom" staan) Rechterzijkant van de ETO 91ß,daar zie je ook de dikke trafo. De linkerzijde waar je ook de schoorstenen ziet.

Tsja,je ziet het: Made in ..... De onderkant van de buisvoeten waar daar vandaan de koellucht naar boven wordt geblazen.Control- en op de voorgrond display-PCB. We zijn toch bezig....ff de Display-PCB eruit gevist.

Dit is het "spanningsbord" waar de in- en uitgangsspanningen worden verzorgd. Ziet er klein uit maar goed voor een hernia. En nu weer een beetje aangekleed.

Deze versterker heeft minder beveiligingen als wat ik gewend ben maar dat is niet onoverkomelijk.
Ben zelf nogal verwend met het beveiligingssysteem van Acom 1000 & 2000a dus dan mis je al snel iets.
Zoals de input power beveiliging moet ik dan even ontberen, als ik teveel input geef gaat op de ETO 91ß de rode “grid max” LED branden dus zo’n omschakeling is het niet.

Op dit moment heb ik bijna alle 13 modificaties toegepast (op 2 na) die RF Concepts adviseert (Thanks Glenn,AE0Q!) ,de 3 meest kritische heb ik erin gebakken (EBS modificatie tegen disortion,switching relay time verkorten en duurzaamheidstoepassing:
tantaal C van 16 naar 35 volts waarde) .
De 2 laatste modificaties zitten onder de buizen maar dan moet ik eerst een fles Jagermeister gaan nuttigen om moed erin te drinken want deze mods vergen erg veel tijd,het is een beetje link naar mijn inzicht en zijn niet kritische modificaties.
Ook de aarde rechtstreeks van de VARCO's naar de 2 GU74ß buizen was een tijdrovend klusje van een uurtje of 3.

Voor deze amplifier heb ik wel gemerkt dat bepaalde beginstanden om te tunen (genoemd in de usermanual ) moeten worden gerespecteerd.
Met name 10 meter heeft daar een handje van en heb ik de tuningprocedure “omgedraaid” ,volgens de manual moet ik beginnen met de “tune” en daarna de “load” maar doe het andersom.
Klinkt misschien stom maar het gaat wel een stuk makkelijker en maakt in principe niets
uit.Afwerking van binnen is gewoon echt de oude vertrouwde Acom kwaliteit.
De ETO 91ß is wat betreft een “old school” amplifier met een paar IC’s maar is geen domme amplifier zoals een Kenwood TL922,TL911,Heathkit of de sommige Ameritrons.

Als je een ETO 91ß kan scoren voor een normale prijs( € 2000-2500,-) dan zou ik dat zeker doen want het is een van de mooiste amplifiers die je kan hebben.
Het is een gewilde no-nonsense amplifier van ruim 30 kilo (als je rugpatient bent..... dan zou ik overslaan) met een unieke history om te beginnen.

Download all docs => about mods etc. here <= !