Gettering the GU74ß (4CX800)

Translate to English.

Note : De symbolen => <= met een tekst in een afwijkende kleur bevatten een download- of websitelink !

Meestal heb je bij een HF-liniair ook reservebuizen voor in het geval dat de buizen in de versterker versleten zijn of erger nog ... defect raken.Ik heb ze zelf ook en dan voor de => Acom 2000 <= en de => Acom 1000 <=.
Nu heb ik deze tot nu toe niet vervangen ondanks dat de versterkers redelijk wat bedrijfsuren achter de rug hebben dus de ervaring om te wisselen heb ik niet.
De GU74ß is een robuuste buis die aardig wat misbruik kan hebben en dat in combinatie met een Acom met veel beveiligingen met de daarbij de ingestelde beveiligingsparameters,dan kan je weleens lang wachten om deze te wisselen.
Deze buis wordt ook gebruikt in Alpin,de oudere modellen van Emtron en Alpha en de rest die ik vergeten ben.

Leuk om deze buizen te hebben,ook voor in de vitrinekast maar daar zit nog een kanttekening aan en dat is dat deze buizen weleens gereactiveerd oftewel gereconditioneerd moeten worden.
Na verloop van tijd,komen er zeer kleine hoeveelheden zuurstof naar binnen via de afdichtingen en als je de buis dan in gebruikt neemt dan wordt het risico van flash-overs wel groter vanwege de hoogspanning die ook aangesloten is.

Daarbij kan de buis permanent beschadigd raken met als mogelijk gevolg minder performance als deze in bedrijf komt.
Moeten we niet hebben natuurlijk en dat kunnen we doen door wat te gaan fabrieken om de buis te reconditioneren.


In de GU74ß zit een goedje wat "getter" heet en als dat warm en geactiveerd wordt, dan wordt de zuurstof afgebroken en trekt door de warmte de sealing van de buis weer dicht.
Zelf doe ik dit eens in de 3 jaar maar freqeunter mag ook als ik de verhalen mag geloven.

GU74ß.

Het is allemaal niet zo schokkend om een opstelling te bouwen : ik gebruikte 2 geschikte voedingen ,variac,geschikte fan,multimeter(s),buisvoet GU74ß en een paar stukken draad.(de variac kan achterwege blijven als de voeding voor de anode en roosters regelbaar is).
De belangrijkste voorwaarde is dat de buis tijdens de heatersessie en het daadwerkelijk reconditioneren altijd geforceerd gekoeld wordt !
Zelf heb ik dat gedaan met een oude slakkenhuisfan van een Acom 2000 in combinatie met een Senseo bus.In deze bus past precies de GU74ß (met een slangeklem iets aangetrokken eromheen) als je de bedrading aansluit rechtstreeks op de aansluitpinnen van de buis.
Dat deed ik eerst omdat ik eerst een paar buizen had maar dat werden er nu meer dus heb ik een buisvoet voor de GU74ß via Ebay gekocht en die op de Senseo-bus gezet. Nu hoef ik de buis alleen erin te ploppen en de anode aan te schroeven,klario.
Geen kans op vergissingen so simple is that.

1e opstelling om de GU74ß te reconditioneren,lekker aan elkaar geknoopt maar het werkt wel.Voor beide voedingen heb ik een multimeter aangesloten om de opgenomen stroom in de gaten te houden.

 

Ik gebruikte een regelbare voeding (minimaal 3,5 A) van 0 tot 15 volt van Diamond voor de heater (pin 3 en 7) en een homemade voeding ( THX Mark,PA3HMP) van ongeveer 40 volt (minimaal 1 A) voor de anode/roosters.(+ op anode,pin5 en 1 en - op pin 2,4 en 6 )
Voor de homemade voeding gebruik ik een variac om de primaire spanning te regelen zodat ik de uitgangsstroom naar de doorverbonden anode en roosters voorzichtig kan inregelen (max 750 mA in het geval van de GU74ß) .
Let erop dat een variac met een geschakelde voeding geen goede combi kan zijn,daarom heb ik een trafo gepakt.Mocht je een geschakelde voeding hebben die op de uitgang regelbaar is dan is de variac uiteraard overbodig.

2e opstelling om te reconditioneren.De voeding van max 40 volt had de geest gegeven en toen ben ik gaan kijken voor een Delta Electronica Voeding die we ook op het werk hebben staan : de SM7020-D

Deze kan 0-70 volt afgeven ( meer kan ook ;-) en er zit een stroombegrenzer in.Die heb ik op 800 mA afgesteld.In plaats van de Diamand voeding heb ik een oude EA3033 aangeschaft.

Ik kreeg er zin in : een 2e SM7020-D aangeschaft om de gloeispanning te kunnen regelen (rechts-onder 7020-D) en een Delta Elektronika 1200S24 (links-onder) om de koeling van de buis aan te sluiten.
Het is wat overkill maar ik ben erg gecharmeerd van Delta-Electronika en het "smoelt"wel .


Frits,PAØFRI heeft een leuke en veilige methode bedacht en aangezien ik weinig verstand heb van buizen heeft hij me een stuk op weg geholpen :

Aansluitschema (bron Frits,PAØFRI). GU74ß aansluitingen.

How we do it :

Als de buis een tijdje ongebruikt is : eerst de heater (pin 3 en 7) aansluiten en te beginnen met 3 volt en dan vervolgens op te hogen met 2 volt per 1 uur tot max 12 volt.
De laatste stap van 9 naar 12 volt doe ik in een keer,dat kan geen kwaad.Daarbij hou ik wel in de gaten hoe de opgenomen stroom van de heater loopt.Hieronder vind je een overzichtje van 4 stuks
GU74ß inclusief de
spanning op de anode en roosters bij 750 mA,dan heb je een richlijn welke waarden je ongeveer kan verwachten.

Als je de heatersessie gedaan hebt, dan de buis met de maximale heaterspanning (12 volt) een uur verwarmen en daarna schakel je de regelbare gelijkspanning die op de anode en grids geknoopt zijn in om vervolgens de spanning voorzichtig opvoeren zodat de stroom 750 mA heeft bereikt.Deze opvolgende sessie doe je dan een uur.
De stroom kan plots oplopen dus zeker erbij blijven als je geen stroombegrenzer hebt.Een en ander kan je verder lezen bij de website van Frits,
PAØFRI : => link <=.

Meetstaat van de afgelopen jaren (gemeten met 2 verschillende multimeters).


Met dank aan => Frits,PAØFRI <= die me op weg heeft geholpen !

Mocht er wat mis gaan dan ben ik niet aansprakelijk,alles is op je eigen risico.