Mauritius 2017/2018

Note : De symbolen => <= met een tekst in een afwijkende kleur bevatten een download- of websitelink !

Uitzicht vanuit de shack !

Translation to English.

From September 04 till September 24 2018 QRV again on Mauritius as => 3B8/PA3HGT <= !

In September,2017 zijn we in Mauritius geweest en daar hadden we een leuke beachvilla gehuurd voor een paar weken.
Ik vond het een uitgelezen kans om daar ook de hobby op HF te gaan uitoefenen en de locatie waar ik zou gaan zitten bood daar best wat mogelijkheden voor.

Idee was in holidaystyle te gaan,gewoon QRV zijn wanneer jij wilt want je bent zelf ook op vakantie.
Paar keer kleine pile-ups gehad van een uur uit JA,europa,Zuid-afrika en Amerika en dat is weer leuk.
In het begin was er een radio blackout dus was erg rustig maar de band trok geleidelijk weer open en kon ik weer aan de gang als => 3B8/PA3HGT <=.

Wat had ik allemaal mee : Een Icom 7100,voeding is een HP DPS600PB (45+ Ampere voeding van 1 kg en storingsvrij op HF) ,10 meter "Mini" mastje (ingeschoven 65 cm , uitgeschoven 10 meter over 15 secties),2 spanbanden van de Action,20 meter RG58,Homemade un-un balun met elk 1 stuks FT240-31 en FT240-43 kernen en een interface van ZLP electronics (virtuele geluidskaart) met een aparte chinese interface voor TX schakeling voor CW.
Bij de IC7100 kreeg ik niet geconfigureerd om in de mode CW ook daadwerkelijk de zender te schakelen,daar had ik eigenlijk een andere ZLP interface voor nodig.
Voor de rest wat tape,touw,tie-raps en ik heb geen een keer misgegrepen.

Om daar te kunnen zenden heb je ook een tijdelijke vergunning nodig en die moet je aanvragen bij de => ICTA <= , dat is de instelling die de vergunningen uitgeeft.
Ik heb daar het formulier gedownload en ingevuld.Daar komen wat zaken om de hoek kijken met betrekking tot de aanvraag en dat zijn het bijvoegen van 2 pasfoto's,een schriftelijke toestemming van de eigenaar tot het plaatsen van een tijdelijke antenne
en een tekening van de antenne.Stelt allemaal eigenlijk geen reet voor.Het is makkelijk om => de voorschriften <= te lezen ,op deze pagina kan je ook de link vinden voor een aanvraag.
Verder moet je natuurlijk een copie van je vergunning en je paspoort overleggen.
Dit stuur je aangetekend op naar de ICTA naar het adres vermeld bovenaan het formulier en dan afwachten....
Dit is de tijdslijn van mijn aanvraag in 2017:

Aanvraag vergunning : 15 maart : Aangetekend verstuurd..
=>
Bekendmaking vergunning <= vanwege bezwaar te kunnen maken binnen 2 weken : 03 April 2017
Aangetekende brief dat de vergunning wordt behandeld : 13 mei (brief deed er 14 dagen over)
Afhaalbericht per mail vergunning 28 Juli (Let erop wanneer de uiterste datum is om de vergunning af te halen !)
Afhaalbericht per aangetekende post : 05 augustus
.

Over het algemeen wordt er geadviseerd om 6 maanden van te voren de aanvraag in te dienen.
Bij mijn aanvraag zijn er geen aanvullende vragen gesteld dus ik had het gelijk goed gedaan,smile.

Het afhalen van de vergunning geschiedt door het afhalen bij het kantoor van de ICTA waarbij je contant Rs 1000 (ongeveer € 25-30 ) moet betalen.
Wij hadden de pech dat de documenten nog niet waren ondertekend en daarvoor moesten we terugkomen.
Het kan makkelijk zijn om van te voren te bellen om te vragen of de documenten ondertekend zijn anders krijg je ze domweg niet mee wat mij dus overkwam.

Wat ook een tip kan zijn als je de vergunning afhaalt : neem een taxi , het is een erg drukke straat en het gebouw is niet makkelijk te vinden.

Dit is de straat waar de ICTA is gevestigd,zegt genoeg denk ik.

Maar ja.... toen we aan waren gekomen , hoe gaan we de antenne installeren.Google maps is wel leuk maar dekt niet de lading.Ter plaatse moet je wat gaan bedenken wat en waar wordt gemonteerd.
Van te voren had ik me ingelezen over de Endfed antenne naar het stuk van => Mark van Dommelen,PA1SSB <= waar ik heel wat aan heb gehad.
Waarom het wiel opnieuw uitvinden als PA1SSB het al heeft gedaan ?

Ik zou dus gaan voor een "inverted L" opstelling maar als alternatief de "sloper" opstelling maar het is de eerstgenoemde geworden.
Wilde eerst de verticale draad netjes langs de mast monteren maar daar had de antenne last van dus daarna gewoon vanaf de top naar beneden laten hangen.

Het verticale deel werd 8 meter en de resterende 12 meter hing horizontaal in de takken , parallel met de kustlijn.
Het stralende deel van 20 meter bevat geen traps en is geschikt van 40 tot 10 (WARC banden hebben een tuner nodig),ik had ook een verkorte versie van 12 meter bij me maar die heb ik niet gebruikt.
Om het inzakken van de mast te voorkomen heb ik de secties gefixeerd met slangenklemmen met aan de binnenkant rubberen band van 2 cm breed,ik had => slangenklemmen gekocht bij Alibaba <= die je met de hand kan aandraaien.
Die heb ik daarna genummerd zodat je op locatie niet hoeft uit te vinden waar welke clamp zit.
Ik wilde geen gereedschap gebruiken om te monteren want dat scheelt gewicht en gereedschap kan je ook kwijtraken.

Als je belangstelling hebt om deze villa ook te boeken waar de eigenaren zendamateur vriendelijk zijn,neem per mail contact met mij op.
Ook leuk voor de vrouw,die hoeft erg weinig te doen,er wordt gekookt en gewassen voor je.Alleen boodschappen doen (behalve op zondag want dan is er geen personeel aanwezig)
.
In de buurt heb je restaurant/hotel "The Bay" en een erg leuke tent "Roots Spirits" waar je erg lekker kan eten (ongeveer 10 minuten lopen).
Telefoonnummers om een auto te huren of een taxi/gids kan je vragen aan de contactpersoon van deze villa,deze twee personen (Sunil & Noovind) zijn erg betrouwbaar.
Vanaf najaar 2017 wordt er rechtsstreeks gevlogen vanaf Schiphol en ik raad deze villa iedereen aan om te relaxen,je komt dubbel uitgerust terug.

Je mag rustig weten dat ik tijdens het verblijf van 2,5 week geen TV aan heb gehad.
De "Beach"villa ( de andere villa heet The Garden villa) is geschikt voor in totaal 4 volwassenen en 2 kinderen,je hebt 2 aparte slaapgedeeltes : de masterbedroom voor 2 personen en een 2e gedeelte met 2 slaapkamers voor 2 volwassenen en 2 kinderen.
Ik heb een kleine videoreportage gemaakt op => Youtube <= zodat je een idee hebt hoe het eruit ziet.


Het installeren van de antenne. De vrouw helpt ook mee,aangezien de vrouw ook leuke ideeen (examenkandidaat begin jaren 80 voor C , niet geslaagd ;-( ) heeft,2 weten meer als 1.

De "Mini" mast tegen de cocosnootboom gebonden met spanbanden. Hier zie je ook de mast en de transformator op de grond liggen. Hier een tak wat weggebogen want het SWR schoot soms weleens omhoog met moduleren op SSB.

<= Hier ook een paar leuke foto's hoe de mast is neergeplant => Het horizontale gedeelte liep parallel boven het hek. Hier zie je de draad in de lucht hangen.

De tijdelijke shack. Achterkant IC7100. In deze villa zaten we ruim 2 weken. Zicht vanuit de Indische oceaan. Ook niet verkeerd.

Mauritius 2018 :

We besloten al vrij snel om weer terug te keren naar ons plekje in Mauritius,je komt er lekker tot rust en het is ook lekker als je de omgeving al een beetje kent.
De vrouw kwam helemaal tot rust dus dan is het voor mij niet moeilijk om terug te keren,zeker niet als het in 2017 erg goed bevallen is.
Mooi eiland,villa direct aan de Indische oceaan,er wordt voor je gekookt,gewassen,lekker funken en niet te vergeten een heerlijk klimaat: 29-30 C° voelt heerlijk aan,echt heel anders als in ons kikkerlandje.

In 2018 verliep de aanvraag voor de holidaycall iets anders.
Ik had per aangetekende brief de aanvraag 06 januari ingestuurd maar die kwam volgens de tracking niet aan.
Bij navraag bij de ICTA bleek dit dus wel het geval ( 22 februari ) dus een tracking wil dus soms niet alles zeggen.

=> Bekendmaking vergunning <= was op 09 februari,
Afhaalbericht kreeg ik per mail op 6 April maar daar staat altijd een afhaaltermijn op van 3 maanden.

De uiterste afhaaldatum (+ 3maanden) zou te snel zijn want ik ben er pas in September.
Na een paar mailtjes en betaald te hebben kreeg ik de vergunning per mail opgestuurd, scheelt ook weer een rit naar Port Louis om de vergunning op te halen.
Wederom erg naar mijn zin gehad.Ik had nu de 2017 en 2018 logboeken naast elkaar gelegd en nu had ik ruim 2x zoveel contacten gemaakt waarvan 30x meer EU maar veel minder USA en ZS .

Ik was meestal na 16.00-17.00 UTC in de lucht en dan konden we aardig wat werken.

Kreeg ook 2 opnames van een Braziliaanse amateur die me opnam in CW :=> Opname 1 Opname 2 <=.

Businessclass is igenlijk best wel goed bevallen... Zonsondergang. In de nacht... Gelijk na het arriveren antenne installeren . SWR van de Hyendfed. Elke morgen lekkere Chamarelkoffie !

Ik werd genoeg gespot ;-) the ideal relax , no tourists and your own private view. Mooi beestje he . Het voedsel was altijd "afzien",had nog wat over . Hoog bezoek ! Men bleef overnachten in de baai.

Een van mijn favo foto's. Staat er mooi bij,de volgende keer gaat er nog wat groters mee. Dit uitzicht hadden we altijd als we gingen eten. Onze regelmatige bezoeker . to feed the young one .

Uitzicht vanuit ons verblijf. Onze "vliegen-nuker" was onze beste vriend deze keer. Back to home (op deze foto verlaten we Egypte) ,na 3 weken waren we toch blij om weer in Nederland te zijn.

Komen we terug ? Jazeker !