Translation Services

ICOM IC-7851

Dezelfde opstelling maar dan met 2 keer => gemodificeerde Icom SP34 externe speakers <=

Note : De symbolen => <= met een tekst in een afwijkende kleur bevatten een download- of websitelink !

De Icom IC-7851 is de opvolger van de beroemde (bij mij ook berucht) Icom IC7800 en daartussen zijn er ook 150 stuks IC-7850 uitgebracht als jubileummodel vanwege 50 jaar Icom.
De Icom IC-7850 en de IC-7851 zijn van binnen indentiek,firmware is dan compatible voor beide modellen, alleen bij het ene model kan je je haar kammen bij het voorfront en bij de ander niet.
Voordat de IC-7851 werd geproduceerd , werden 150 stuks IC-7850 geproduceerd.Daar is in het begin van de IC-7850 verkoop toen ook een Yahoo-gebruikersgroep en het voordeel is dat je daar altijd de eerste problemen verschijnen als
bij een recente transceiver.Het viel me op dat er geen eindtrapproblemen werden gemeld en dat stemde mij positief om voor een IC-7851 te gaan.
Het jubileummodel IC-7850 is voor mij teveel shiny en heb gewacht tot de IC7851 uitkwam en voila !

Goed gevulde kofferbak. Weer lekker om een transceiver afkomstig van de IC-78XX-familie te hebben. Hier zal ik het even mee moeten doen ;-)

Icom blinkt uit in zijn ergonomie en dat mistte ik vooral bij de Kenwood TS990 waar ik toch teveel zocht naar de knoppen dus toch weer de stap gewaagd om met een IC7851 te gaan proberen.
De stap om het weer te proberen ligt ook in het feit dat ik met "pijn in het hart" de IC-7800 heb verkocht en dat de IC7800 daarna altijd in het achterhoofd is blijven hangen.
Wat dat betreft gebiedt de eerlijkheid mij dat ik diverse keren met de telefoon in mijn hand gestaan om een IC7800 v2 te scoren.
Heel stom .... ik had het gevoel dat ik weer "thuis" was toen ik de Icom IC7851 weer voor me had.
Aangezien ik 2x eindtrapproblemen heb gehad met de IC7800 v2 ben ik een beetje sceptisch onder het feit dat de eindtrap nu verbeterd zou zijn , we shall see...

Note : Onderstaande tekst die een afwijkende kleur hebben en onderstreept zijn bevatten een link naar een foto !

De opstelling die ik nu heb gemaakt is de IC7851 met 2 speakers SP34 en een => Electrovoice RE27ND <= microfoon die goede specs heeft.
De Electrovoice RE27ND wordt erg veel gebruikt bij AM-broadcoaststations dus dat maakte mij nog nieuwsgieriger.De => RE27ND heeft uitstekende specs <=
waar je op de microfoon ook nog kan kiezen uit => 3 hardwarefilters <= (Deze instelling heb ik ook op de IC-7851 gebruikt.)

Marco,PE9M heeft => een goede opname gemaakt <= van een doorgang met de Icom IC-7851 in combinatie met de Electrovoice RE27ND =>(Bass+1,Treble +4) <=.
Wat ik ook mis is de EQ die de TS990 heeft,meer functioneel en je kan een bepaald gebied benadrukken of verzwakken.De IC7851 heeft alleen een "treble" en een "bass" maar daar kon ik mijn Electrovoice RE27ND goed mee instellen.
Wat ik wederom jammer vond dat er bij de IC7851 geen handmike bijzat in de vorm van een HM36,wel typisch maar dat schijnt een modetrend te zijn bij High-end transceivers.
Bij het opstarten kan je je call laten weergeven of iets anders en wordt de firmwareversie ook gelijk zichtbaar.
Scherm .... is scherper dan de IC7800 geworden,indeling is grofweg hetzelfde gebleven ,is overzichtelijk en voor de rest ziet het er gewoon goed uit.
En er zit een leuke screensaver op :

Voorfront is iets donkerder als een IC7800,verlichting van de toetsjes is wit geworden in plaats van groen op de IC-7800.De groene kleur vind ik persoonlijk mooier en is meer rustgevend bij donkere omstandigheden.
Het witte "leeslampje" van de split boven het display is gebleven,beetje overkill omdat de split ook wordt weergegeven op het display.
Wat valt me meer op.... geen USB-poort aan de voorkant,wel aan de achterkant.Er is wel gekozen om een SD-kaart te kunnen plaatsen maar dat had ik graag wat anders gezien
in de vorm wat Kenwood met de TS990 heeft gedaan : 2 USB-poorten aan de voorkant.Icom heeft dat bij de IC-7700 ook gedaan dus waarom niet bij de IC-7851 ?

Wat mistte ik nu nog meer.... trackingfunctie (diversity-ontvangst) wat ik had op de TS990,is een prachtige feature. =>
Deze feature is erbij gekomen bij firmware 1.10 <= en daar was ik erg blij mee !
Met de trackingfunctie kan je met 2 separate speakers een mooi "stereo" geluid creeeren en daarom vind ik het super om het te hebben op de IC-7851.
Voor degene die willen weten wat de trackingfunctie inhoudt : VFO A en B lopen gelijk mee met bediening van de main-vfo-knop,let wel op dat je filters en RIT gelijk staan aan beide VFO's want dat hoor je gelijk.
Bij de Kenwood TS990 schakelde de trackingfunctie zichzelf uit als je van band verwisselde en dat werkte een beetje storend.
Kenwood heeft dat in een latere firmware-update gelukkig verholpen.Bij de Icom IC-7851 is het allemaal in een keer goed gekomen : schakelt niet uit bij bandwissel. Misschien heeft het Icom het goed afgekeken,beter goed gejat als slecht bedacht ?

Menu is als vanouds overzichtelijk,bij de TS990 kon je op 2 manieren door de menu's heen: via de boomstructuur (zoals bij de meeste sets) maar ook vanuit een submenu naar het andere submenu !
Het menu in de IC-7851 kan je expanderen zodat nog meer overzichtelijker wordt, om een menu-item makkelijker te vinden.

Tot zover de kritiekpuntjes.
De knoppen voelen niet goedkoop aan , dat was met de IC7800 ook al zo,drukknoppen voelen ook solide aan en de VFO knop alsmede de sub-vfo knop are like a spinnig wheel,nix mis mee.
Gevoeligheid is op de hogere banden is op IC-7851 iets beter als de Kenwood TS990 maar het verschil zal in de eigen ruis zitten vermoed ik.
Wat wel erg goed bevalt is de NR , erg goed te doseren
en vervormd veel minder als de IC-7800 en zeker de meerdere van de Kenwood TS990.
Hier kan je merken dat het effectieve regelbereik wat je eerst had met de IC-7800 uitgesmeerd is van 0-50% naar 0-100%,een echte nuttige verbetering.
Met andere woorden het regelbereik van de IC7851 NR is 100% bruikbaar,dat heb ik met nog geen andere transceiver meegemaakt.
Voor degene die niet echt bekend zijn met de NR oftewel Noise-reduction: Bij het regelen van de NR heb je normaal een regelbereik ZONDER excessieve vervorming van 0-50% dus de 2e helft heb je geen h%l aan.
De NR is bedoeld voor zwakke signalen dus sterke signalen te proccessen heeft totaal geen zin.
Digisel....Dit is een functie waarbij je de pre-selectie handmatig kan bijstellen.Bij de IC-7800 ging het ontvangen signaal zichtbaar naar beneden maar dit is bij de IC7851 niet meer of bijna niet meer te zien.
Een echte verbetering en is meer een functie van meerwaarde voor de lagere banden (80 en 40 meter).

Heb er ook een eenvoudige RMDR-test (reciprocal mixing dynamic range-test , ff wat moeilijke termen doorheen gooien,dan lijkt het nog wat) op los gelaten:
Een zwak CW signaal gepakt,een erg sterk signaal in de buurt gezet en beide transceivers vergeleken wanneer het signaal weer te nemen was.
De IC-7851 scoort hierin beter en dat zou net het verschil uit kunnen maken in CW.
Op "jou-buis" is er een leuke opname zien van een dergelijke => RMDR-test tussen een IC-7800 en een IC-7851. <= ,dan heb je ook een idee wat een dergelijke test inhoudt.

Over piepjes gesproken : De notch .... zoals vanouds erg goede notch,dempt goed , de autonotch is echt goed,volgt ook goed.Nix mis mee.
Je kan de manuele notch in 3 bandbreedtes kiezen en dit kun je medebepalen in de audio-scope.
IF-filters en roofingfilters .... werken goed moet ik zeggen,je merkt bij een drukke band dat ze een erg goede shapefactor hebben dus lekker stijl zijn.
Bij een drukke 40 meter-band kon ik stations die dicht (1-2 Kc) in de buurt van de ontvangstfreqeuntie zaten grotendeels of geheel wegdraaien terwijl mijn tegenstations grote moeite hadden om deze weg te krijgen.
Heb de vergelijking gedaan met de TS990 die ik toen had en daar moet ik zeggen dat de IC-7851 hier een stuk beter in was.Met deze vergelijking heb ik niet het 1.2 Kc roofingfilter van de IC-7851 gebruikt omdat
de TS-990 deze niet heeft en dat zou een niet-eerlijk resultaat geven.
De IC7851 heeft trouwens 4 roofingfilters waaronder het => 1,2 Kc roofingfilter dat je ook kan kalibreren <=
Het roofing filter 1.2 Kc doet hier trouwens wonderen,de geluidskwaliteit is dan niet om naar huis te schrijven maar doet goed zijn werk !
Wat ik wel jammer vindt is dat met de centerinstelling van de twin-pbt (1500 hz) niet gewijzigd kan worden,dit had ik graag anders gezien.Als je de twin-pbt anders instelt dan gaat de signalering aan van de twin-pbt wat inhoudt dat van de default-instelling
af is gestapt.Het zou dus leuk zijn om de centerfreqeuntie (-/+ 200 Hz) iets te kunnen wijzigen zodat de signalering uit is bij je eigen instellingen.
Als je met je eigen Twin-pbt instellingen gaat werken dan is na een correctie (bijvoorbeeld om tijdelijk een nabuurstation weg te draaien) moeilijker terug te komen op de standaard instelling die jij hebt gemaakt.

Zwakke signalen op de spectrum-scope .... het beruchte grass wat we op de IC-7800 hadden is op de IC-7851 een stuk minder.Zwakke signalen worden een heel stuk minder gemaskeerd op de scope en goed zichtbaar op de (Niagara)waterval.(zie onderstaande foto)
De scope laat S1 signalen zien en zijn ook goed zichtbaar op de waterval en ik vind de scope het predikaat "goed" zeker verdiend.Al met al vind ik de IC-7851-scope beter ten op zichte van de TS990 (graphics en weergave zwakke signalen).

Links van de Gele T-indicator (transmission) is er een piekje zichtbaar en deze sterkte was minder als S1.(Span 500 Kc) Hier hetzelfde maar dan met een span van 200 Kc,een zwak station zit links van de gele T-indicator.(transmission)

Zeer zwakke signalen (S0 en een zwak audio) worden niet weergegeven op de scope maar wel op de waterval.
Ik vind dat Icom hierin een beste stap voorwaarts heeft gemaakt,de waterval komt het beste tot zijn recht op de hogere banden van 17 tot 10 meter met name op 12 en 10 meter.
De scope heeft een span van maximaal 1 Mc maar dat is echt te groot voor een dergelijk klein scherm.
Aangezien de meeste amateurbanden op 10 meter na geen 1 Mc span nodig hebben zou ik een span van max 500 Kc aanbevelen op 10 meter
en voor de resterende HF-banden de gehele bandbreedte aanhouden
om het wat duidelijker zichtbaar te maken.
Zelf heb ik alle banden separaat ingesteld dus met verschillende bandbreedtes en dat gaat prima.Daarnaast is het mogelijk om voor => elke amateurband nog 2 separate bandbreedtes aan te maken <=!

Ook laat de IC-7851 scope signalen zien die er niet horen te zijn (dit is ook bij de IC7800) maar deze zijn zwak,deze signalen komen ook voor bij sommige spectrumanalyzers voor zoals van HP.

Hier zie je er een op 28.500 terwijl de main vfo ruim 36 kc hoger staat.Dit signaal wordt veroorzaakt door het 36 Kc MF,beetje irritant is het wel..

Op deze foto zie je het nog duidelijker,ik heb de sub iets laten zakken. Hier ga ik met de main-vfo op en neer en je ziet de reactie van het mengsignaal: het gaat gewoon mee heenn en weer.Wat ook wel uniek is bij de Icom transceivers is de "fantoom"spanning op de audio line en als dat een beetje verkeerd uitpakt dan wordt je dynamische mike een eenmalig verwarmingselement of de Icom trekt het niet.
Deze "fantoomspanning" kan je => nu uitschakelen in het menu <= .Hieronder zie je wat => screendumps van verschillende menu's gemaakt met de IC7851 <= zelf , weer een andere leuke feature op deze transceiver !

Normale operationele scherm Dit is het algemene menu van waaruit je naar submenu's kan gaan.

Wat submenu's ": Menu audioscope : TXAudioinstelling met => Electrovoice RE27ND <= :

Menu van de voicekeyer : Menu om de scope in te stellen : Antenneswitch-menu : Niagara-watervalscherm : Multimeter:

Je kan ook op de IC-7851 het audio-en HF-spectrum en audioscope tegelijk bekijken: Het IF-filterscherm waar je indien gewenst je eigen instellingen kan maken : Dit is ook een manier :

AGC-tijdinstellingen genoeg om je uit te leven : Leuke feature, 2 verschillende banden monitoren met 2 scopes ! : nog eentje om je lekker te maken : Enkel kan ook maar is overkill : Nog meer overkill :

Voor de digimodefielen :PSK klein scherm Groter kan ook : De instellingen : RTTY: En wat RTTY-instellingen :

Vooruit dan : mijn very first DX RTTY-QSO met 5U5U: Deze opname is wat beter,2e RTTY-QSO met 5U5U :

Toch wel grappig dat PSK : Hier mijn uitzending (je ziet hoever mijn uitzending gevorderd is): Ook niet onbelangrijk PSK-memory:

Bij deze transceiver kan je ook een draadloos toetsenbord/muis op aan knopen zodat je makkelijker kan PSK-en om een voorbeeld te geven.Let op dat je een "wifi" toetsenbord (2,4 Ghz) gebruikt en geen blauwe-tand versie want dat gaat niet werken.
Heb zelf bij een Chinees op Ebay zo'n combi gekocht en dat doet het goed.Genoeg over PSK,we gaan verder met de echte uitdaging: DX met phone.

Het is een erg leuke transceiver waar ik toch dingetjes mis maar waar het "gemis" met andere dingen weer wordt gecompenseerd maar dit is de eerste transceiver met een wel erg hoog "enjoy-every-minute gehalte".
De verhouding met de prijs en wat je voor krijgt is de IC7851 wel wat aan de dure kant maar er schuilt wel erg goede kwaliteit achter.
Als je met een knoppendoos zoals een TS990 goed uit te voeten kent en de NR niet boeit,de mindere noisereduction/spectrumscope t.o.v. IC7800/7851,de knoppen wat goedkoper aanvoelen
dan zou ik voor de Kenboss TS990 kiezen omdat dat een transceiver is waar je waar voor je geld krijgt.

Burgelijke IC-7851 opstart. Mijn favo IC-7851 opstart ! IC-7851-testrapportje. Omgekatte A-kanalen versie made by Peter,PA3M (SK)

Einde van het IC-7851 verhaaltje,hoop dat je ervan genoten hebt. Komende tijd zal deze page bijgewerkt worden met tekst en misschien ook een paar foto's..so stay tuned.

Voor degene die het interessant vinden om hun IC7850/7851 uit te breiden in breed TX-range....=> je hebt 3 mogelijkheden <= (Let erop dat ik geen verantwoording draag als het misgaat.)
Deze mod vereist SMD-ervaring en ESD-veilig handelen !